Hundar är något som alltid varit en stor del i mitt liv. Jag har ingen aning var intresset kommer ifrån men så länge jag kan minnas så har jag haft en förkärlek till hundar och jag visste redan som liten att jag skulle ha kennel när jag blev stor. Så fort jag blev stor nog att gå ut med andras hundar så gjorde jag det och det var otaliga hundar som rastades varje dag i området där jag bodde. Det ”riktiga” hundäventyret började när jag som 14-åring skrev brev till Gevonnes kennel (Siberian husky) och frågade om jag fick hälsa på och träffa deras hundar eftersom det var favoritrasen. Det blev början på en över 15 år lång period med rasen. Tyvärr så blev det en alltför tydlig uppdelning på rasen mellan vad som räknades som utställningshundar respektive draghundar och detta gjorde att jag inte fortsatte med denna annars helt underbara ras. Att jag egentligen också föredrar värme framför kyla kanske också var en bidragande orsak… Det var åtskilliga gånger jag undrade vad jag höll på med, t ex när man stod bak på släden med stelfrusna fingrar och frost under näsan!
 


Jag har också haft ett par collies och dobermann men det var inte förrän jag skaffade mig basenji som jag kände att jag ville börja med avel och i augusti 2006 fick jag mitt kennelnamn.

Jag hade länge kikat på basenji och tyckte det var en mycket attraktiv ras. Ett besök hos Kjell och Per-Yngve på kennel Kasenyi gjorde ju inte att jag blev mindre förtjust precis. En basenji skulle jag ha! När det senare visade sig att min absoluta favoritbasenji sedan länge, nämligen Faraoland Luxor Out Of Africa, skulle bli pappa till en kull så bestämde jag mig direkt. Vilken lycka den dag Kjell ringde och sa att valparna fötts. Tre tikar och två hanar. Nu skulle jag få min efterlängtade röd/vita tik. Kasenyi Igiza Af Luxor hette hon i stamtavlan, men vad kan passa bättre på en underbart söt och röd liten tjej än just Hallon?! Så det var så hon hette, min första basenji. Det var även hon som inspirerade till val av kennelnamn, då Razz är en slarvig förkortning av hallon. Nu är Hallon i hundhimlen men det var hon som gjorde att jag fastnade för denna underbara ras och senare kom att bli uppfödare av basenji.

Just nu består vår lilla flock av 4 stycken, 3 tikar och 1 hane. Våra hundar lever nära och tillsammans med oss och dem hänger med på det mesta vi företar oss. Det blir ju en hel del utställning på våren/sommaren men också en hel del husvagnsåkning och skärgårdsliv då vi har båt.

Jag tar inga valpkullar "bara för att" utan dem ska vara noga genomtänkta och bli till när jag känner att jag har två föräldradjur som kan matcha varandra riktigt bra!

Här bor vi!